به گزارش هوای بانا ، آبان ۱۴۰۳ برای صنعت پتروشیمی ترکیبی از فراز و نشیب بود؛ ماهی که در آن درآمد اکثر پتروشیمیهای بورسی رشد چشمگیری داشت و در مقابل، تولید بسیاری از آنها کاهش یافت.
در این میان، پتروشیمیهای نوری، پارس و بوعلی سینا بهعنوان پردرآمدترینها خوش درخشیدند، در حالی که برخی دیگر مانند پتروشیمی آبادان و اصفهان با کاهش درآمد و تولید، کارنامه ضعیفی به ثبت رساندند.
این گزارش نشان میدهد چالشهای این صنعت همچنان پابرجاست، اما با وجود این روند درخشش برخی از شرکتها امیدوارکننده است.
وضعیت صنعت پتروشیمی در آبان ۱۴۰۳
گزارش عملکرد آبانماه ۲۴ پتروشیمی بورسی منتشر شد و خبر از رشد درآمد اکثر پتروشیمیها داد. در مقابل اما حجم تولید تعداد زیادی از پتروشیمیها در این ماه نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش است.
طبق گزارش عملکرد ماهانه شرکتهای پتروشیمی، مجموع درآمد ۲۴ پتروشیمی بورسی در آبان ۱۴۰۳ به ۶۶ هزار و ۹۴۶ میلیارد تومان رسیده که نسبت به آبانماه سال گذشته ۳۶ درصد افزایش داشته است.
البته باید به این نکته توجه کرد که بخشی از این جهش بزرگ مربوط به رشد نسبتا شدید درآمد سه پتروشیمی نوری، جم و جم پیلن بوده؛ از آنجا که این سه پتروشیمی در آبان سال گذشته اورهال داشتند، مقایسه درآمد آنها در این ماه با آبان سال گذشته جهش بزرگی را نشان میدهد.
البته مقایسه درآمد صنعت پتروشیمی در آبانماه با ماه گذشته یعنی مهر کاهش حدود سه درصدی را مخابره میکند. گفتنیست سه پتروشیمی نوری، پارس و بوعلی سینا پردرآمدترین پتروشیمیهای بورسی در آبان بودند.
همانطور که در نمودار مشخص است ۱۸ پتروشیمی در این ماه موفق به افزایش «درآمد حاصل از فروش» خود نسبت به آبان ۱۴۰۲ شدهاند. انرژی پرس در این گزارش کارنامه تولید و فروش پتروشیمیهای بورسی را مورد ارزیابی قرار داده است.
بیشترین افزایش درآمد پتروشیمیها نسبت به آبان ۱۴۰۲
پیش از هر نکتهای باید گفت سه پتروشیمی جم، جم پیلن و نوری در آبان سال گذشته اورهال داشتند و مقایسه درآمد آنها در آبان امسال با آبان سال گذشته رشد بزرگی را نشان داده است. از این رو سه پتروشیمی مذکور در رقابت تولید و فروش پتروشیمیها شرکت داده نشدهاند.
طبق جدولی که در ادامه آورده شده، پتروشیمی فارابی در آبانماه ۱۴۰۳ توانست عملکرد درخشانی در بخش فروش از خود نشان دهد و تناژ فروش خود را بالا ببرد. همچنین نرخ فروش محصولات فارابی نیز در این ماه نسبت به آبانماه سال گذشته رشد خوبی را تجربه کرد و در نهایت این دو موضوع سبب شد تا درآمد پتروشیمی فارابی جهش چشمگیری را تجربه کند.
به نحوی که درآمد ماهانه این پتروشیمی در آبان ۱۴۰۳ نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۲ حدود ۱۳۰ درصد بالا رفت و از ۹۲ میلیارد تومان به ۲۱۱ میلیارد تومان رسید. همچنین مقایسه درآمد پتروشیمی فارابی در آبان با ماه گذشته یعنی مهر نیز رشد حدود ۴۲ درصدی را نشان میدهد.
پتروشیمی تخت جمشید نیز دومین شرکتی بود که در آبانماه ۱۴۰۳ توانست در بخش درآمدزایی موفق ظاهر شود. به نحوی که این پتروشیمی در آبان موفق شد درآمد ماهانه خود را با افزایش بیشتر از ۱۰۳ درصدی از ۳۳۶ میلیارد تومان در آبان ۱۴۰۲ به ۶۸۳ میلیارد تومان در آبان ۱۴۰۳ برساند. همچنین باید گفت رقم فروش شجم در این ماه نسبت به ماه گذشته یعنی مهر حدود دو درصد افزایش داشته است.
جایگاه سوم بیشترین افزایش درآمد ماهانه در آبان ۱۴۰۳ نیز به پتروشیمی غدیر تعلق میگیرد. چرا که مبلغ فروش آبانماه این شرکت با افزایش ۷۶ درصدی از ۳۲۸ میلیارد تومان در آبان ۱۴۰۲ به ۵۷۷ میلیارد تومان در آبان سال ۱۴۰۳ رسید. همچنین دو پتروشیمی پارس و مارون نیز دیگر پتروشیمیهای موفق در رشد درآمد آبانماه بودهاند.
جدول زیر درآمد ماهانه پتروشیمیهای بورسی را در سه ماه مذکور مقایسه کرده است.
بیشترین کاهش درآمد ماهانه در آبان ۱۴۰۳
طبق جدول درآمدزایی پتروشیمیها سه پتروشیمی آبادان، زاگرس و کرمانشاه بیشترین کاهش درآمد را در آبان سال ۱۴۰۳ نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۲ تجربه کردند. پتروشیمی آبادان که در چند سال اخیر بحران بزرگی را پشت سر میگذارد در این ماه نیز رقم عجیبی را ثبت کرد؛ به نحوی که درآمد پتروشیمی آبادان در این ماه نسبت به آبان ۱۴۰۲ بیشتر از ۴۷ درصد کاهش داشته و به ۱۵ میلیارد تومان رسیده است. میزان کاهش درآمد سایر پتروشیمیها نیز در جدول فوق قابل مشاهده است.
بیشترین افزایش مقدار تولید در آبان ۱۴۰۳
روند افزایش درآمد پتروشیمیهای بورسی در بخش تولید تکرار نشد و اکثر پتروشیمیها در این ماه مانند ماه گذشته کاهش تولید داشتند. در این میان اما برخی از پتروشیمیها مانند تندگویان، تخت جمشید و فناوران عملکرد خوبی در تولیدات خود ثبت کردند.
بررسی گزارش فعالیت ماهانه شرکتهای پتروشیمی نشان میدهد، پتروشیمی تندگویان در آبانماه ۱۴۰۳ عنوان «بیشترین افزایش مقدار تولید» را نسبت به آبان ۱۴۰۲ از آن خود کرده است. به نحوی که تناژ تولید پتروشیمی تندگویان در آبان ۱۴۰۳ نسبت به آبان ۱۴۰۲ حدود ۳۶ درصد افزایش داشت و از ۷۷ هزار تن به ۱۰۵ هزار تن رسیده است.
پتروشیمی تخت جمشید نیز دیگر پتروشیمی بود که موفق شد افزایش قابل قبولی در تناژ تولید خود به عمل بیاورد. به صورتی که تناژ تولید این شرکت از پنج هزار و ۱۶۰ تن در آبان ۱۴۰۲ با رشد ۲۴ درصدی به ۶ هزار و ۴۱۰ تن در آبان ۱۴۰۳ رسیده است.
سومین پتروشیمی که در آبانماه عملکرد خوبی در بخش تولید از خود نشان داد، پتروشیمی فن آوران بود؛ به طوری که این شرکت در آبان ۱۴۰۳ موفق شد تناژ تولید خود را با افزایش ۲۰ درصدی از ۸۳ هزار تن در آبان ۱۴۰۲ به بیش از ۱۰۰ هزار تن در آبان ۱۴۰۳ برساند.
همچنین بوعلی سینا، پارس و مارون نیز دیگر پتروشیمیهایی بودند که در این ماه عملکرد خوبی در تولید داشتند و این رقم را نسبت به آبان ۱۴۰۲ افزایش دادند.
بیشترین کاهش مقدار تولید پتروشیمیها در آبان ۱۴۰۳
در طرف دیگر اما ۱۵ پتروشیمی در این ماه با کاهش حجم تولید روبهرو شدند. در این میان اما پتروشیمیهای آبادان، زاگرس و اصفهان به ترتیب بیشترین کاهش تولید را نسبت به آبان ۱۴۰۲ به ثبت رساندهاند.
بیشترین میزان تحقق ظرفیت اسمی پتروشیمیها
اما مهمترین بخش تولید، تحقق ظرفیت اسمی تولید سالانه است؛ به طوری که هرچقدر میزان تحقق ظرفیت اسمی در بازه مورد نظر بیشتر باشد، بیانگر عملکرد بهتر پتروشیمی مورد نظر در این بخش است.
طبق جدولی که آورده شده است، پتروشیمی مارون، خراسان و بوعلی سینا عملکرد درخشانی در تولید داشتند و در هشت ماه از سال موفق به تحقق حدود ۸۰ درصد از ظرفیت تولید اسمی سالانه خود شدهاند. در سمت دیگر ماجرا نیز سه پتروشیمی آبادان، فارابی و اصفهان وضعیت وخیمی را در تولیدات خود تجربه میکنند.